14 Ocak 2009 Çarşamba

Sıcak ülkenin sevdiği yabancılar

Daha önce bahsettiğim gibi kendi ülkelerinde pek ses getiremeyip ülkemizde çok sevilen bazı isimler var. Bu konuda başarılı bir milletiz aslında, şöyle listeye bakınca hiç fena da olmadığımızı söyleyebilirim. Listenin Brit ağırlıklı olması normal karşılanabilir, iyi müzik adadan çıksa da İngilizler ancak ona buna sataşan grupları seviyorlar. Muse'un bile Absolution'la tanınması durumun vahametini gösteriyor aslında. Gelin şöyle bi bakalım kimleri hatırlayabileceğiz. Hatırladıklarınızı eklemeniz nefis olacaktır.

JJ72 - Last.Fm istatistiklerinde JJ72'nun en çok dinlendiği ülke Türkiye. 2005 Rockİstanbul Festival'inde gül yüzlerini gerçek fanlarına gösteren topluluk 2006'da dağıldı. Özellikle October Swimmer bir ara ülkemizde gençliğin marşı haline gelmişti. Toplamda iki albümleri bulunan grubun Snow, Undercover Angel gibi birbirinden güzel şarkıları da mevcut. Hillary Woods gibi taş bir ablayı rüyalarımıza sokan grup sonradan kadrolarına başka taş bir abla Sarah Fox'u alarak devam etmişti. Saygıyla anıyoruz.

Starsailor - Brit Pop'un ülkemizde çok sevilen başka bir ismi de Starsailor. Alcoholic çıktığında aylarca radyo listelerinden inmemiş, Love Is Here'la hayatımızın gruplarından birini bulduğumuzu sanmıştık, yanılmışız. Sonraki albümlerinde bir türlü ses getiremeyen grubun yine de o albümlerde de arada derede güzel şarkıları vardır. Yeni albüm için stüdyoda bulunan grubun vokali James Walsh'la her Türk röportajcı bi kere futbol muhabbeti yapmıştır sanırım. Arkadaşlarım Odtü Stadyum'unda çift kale maç yaptıklarını anlatıolar grupla, ben daha bişey demiyorum.

Anathema - Yurdumu çok seven başka bir grup da Anathema. Başka ülkelerde bu kadar seviliyorlar mı bilmem ama ülkemizde bu kadar konser veren yabancı bir grup daha yoktur herhalde. Türkiye Turnesi işini abartıp akustik turneye çıkacak kadar tanınıyorlar ve kimsenin bundan şikayeti olduğunu sanmıyorum. Taksim'de ev tuttukları iddiaları ayyuka çıkmıştı bi ara, üniversite şenliklerine hiç girmedim bile.

Brainstorm
- "Letonya'da dogdu, Ankarali oldu, helal olsun sana, ooo Brainstorm!!" Saçma mı geliyor, öyle olsa bile gerçek. Radyo Odtü listelerini inanılmaz bir şekilde fetheden Letonyalı güzel grup Brainstorm Odtü'ye konsere geldiğinde böyle bir tezahuratla karşılandı. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen elemanlar Odtü Dj'lerinden birinin (Gamze'ydi sanırım) kendilerini aradığında şok olduklarını ve teklifi kabul ederek konser vermeye geldiklerini şarkı arasında gülerek açıkladılar, sahneye o dj çıktı, tanıştılar, öpüştüler. Hayat ne garip, kuşlar vapurlar falan.


Inner
- MyPhilosophy desem size bişey ifade der mi? Furslide adlı grubun vokali Jennifer Turner Inner adlı yeni bir grup kurar. 2002'de yaptıkları 1 EP, 1 de albümle müzik hayatlarına son veren Inner, Radyo Eksen'in MyPhilosophy'yi sürekli gazlamasıyla Türkiye'de feci tanınır. Olay bu, evet.

Jay-Jay Johanson - Direkt o değil de bi Jay-Jay Okocha vardı hatırlar mısınız diye dalıcam. Fenerbahçe'nin en sevilesi yanlarından biridir benim için, bir Beşiktaş'lı olarak. Yalnız konumuz olan adamla sadece adları aynı. Birinin Nijeryalı diğerinin İsveçli olması ve ikisinin de dünya üzerinde en popüler oldukları yer Türkiye olması güzel bir ayrıntı. Johanson abimiz sık sık uğrayan isimlerden yurdumuza. Yamulmuyorsam H2000 festivalinde başka bir grup yüzünden izleyememiştim performansını aradan 7 sene geçmiş insan gidip özür diler dimi, en azından bir Far Away dinleyelim de keyfimiz yerine gelsin.

Unbelievable Truth - İçlerinde en ilginci belki de bu grup. Thom Yorke'un biraderi Andy Yorke'un eski grubu olan Unbelievable Truth Britanya'da iş yapmayınca 98 yılında dağıldı. Buraya kadar herşey normal. İlginç olan ve beni bu yazıyı yazmaya iten şey bu grubun Last.Fm sayfasındaki azmış Türkler. Grubun shoutbox'ındaki yorumların yarısı Türkçe ve
may the fans from Turkey be kind and explain how this band become popular there ya da they were popular in Turkey? Really? How come? gibi tepkiler alıyorlar. Grubun similar artists'inde zamanında Nazan Öncel, Manga gibi isimler bulunuyormuş. Şakaysa hiç komik değil ama ciddi ciddi efsane oldu benim gözümde. Yarılacaksınız buyrun tıklayın. http://www.lastfm.com.tr/music/Unbelievable+Truth/+shoutbox?page=2

3 yorum:

berraque dedi ki...

inner'ı ifşa etmene kızdım resmen :D
lovetheonlyway albumu benim icin cok ozel bi yere sahip kimse bilmesin istiyorum resmen .
ama cook guzel .
jay jay johanson da bi ara yılda 2 3 kez gelirdi resmen simdi ortalıklarda yok.

Bellamy. dedi ki...

buradan helldorado'yu ekleyim bir de listeye. ah nasıl unutulur nasıl :)

October Swimmer dedi ki...

October Swimmer, JJ72 gördüm nası sevindim nası sevindim...