19 Ocak 2009 Pazartesi

Süper Güç U2

Akşam Ntv'de Barack Obama'nın başkanlık kutlamaları vardı. Bu konuda en güzel yorum Aceto'dan geldi: Amerika'nın yeni başkanının sünnet düğünü tadındaki kutlama töreni neden Türkiye'de naklen yayınlanır, nedir bu Obama sevgisi, anlamış değilim. Gerçekten de garip bir durum vardı akşam; Cumhuriyet kutlamalarını, Akp protestolarını yayınlamayan bir Türk (!) haber kanalı Amerika Başkanı'nı kutluyordu. Biz de kutlayalım madem, hayırlı olsun, kıçınıza başınıza kına yakın, Obama abiniz Ermeni Tasarısını kabul edince de bayram yaparsınız artık.

Süper güç Amerika müzisyenler için -özellikle Brit müzisyenler için- fethedilmesi kutsal sayılan topraklar bir nevi. Robbie Williams'ın senelerce uğraşıp başaramadıktan sonra kendini Euro Gay Pop'una adayışını hüzünle (hiç de üzülmedim) izledik. Amerikanlara sesini duyurabilen İngiliz grup sayısı gerçekten az. Muse'u yakından takip eden bir insan olarak son iki-üç senedir harcadıkları eforu uzaya harcasalardı yeni bir galaksi keşfedeceklerini iddia edebilirim. Son olarak Twilight filminin en eğlenceli yerlerinden birinde Supermassive Black Hole kullanılınca Muse Last.Fm'de birden bire Amerikanların etkisiyle toplam dinlenme listesinde Red Hot'u geçmeyi başardı. Hayırlı olsun ne diyelim.

Amerika'nın taparcasına sevdiği Brit gruplardan biri bildiğiniz üzere Coldplay. Diğeri ise bu işi senelerdir iyi kıvıran U2. Sadece Amerikan halkına yakın bir grup değil U2, Amerikan başkanlarının odasına girip çıkabilen, konserlerinden başkanı arayabilen, bununla eğlenen ve özellikle Afrika için Amerikan başkanlarını boğan bir grup. Thom Yorke'un Bono'yu Amerikan başkanlarının kıçını yalamakla eleştirdiği günlerdeki Bono'nun yanıtını yazmıştım; Afrika için Amerikan Meclisinden 6 Milyar Dolar ödenek çıkarmayı sıkıyorsa kendi başarsın.

Dün akşamki kutlamalar o yüzden U2, Bono ve Afrika için çok önemliydi. Bono'nun yeni Amerikan başkanını sıkıştırabilmesi için elbette ki sünnet düğününe katılması, hatta piyanist şantörlük yapması gerekecekti, öyle de oldu. Arada Afrika'yı ve Filistin'i anması da Bono gibi kurnaz bir adamın niyetini sezdiriyordu. Umarım Bono, Brian Eno'nun İsrail'e verip veririştirmesinin yanında durup iki çift laf da o eder sonraki günlerde. Bekliyorum.

Bu kadar konuşulan bir olayın sıcağını kaçırmadı U2. No Line on the Horizon'dan ilk şarkıyı hemen bu tüm Türkiye tarafından (!) konuşulan olayın ertesi günü piyasaya sürdü. Get On Your Boots adlı şarkıda U2 son 2 albümünden çok ayrı bir rota izlemiş, dinleyince göreceksiniz. Bakalım No Line On The Horizon U2'nun ikinci Pop başarısızlığı mı olacak yoksa bu sefer becerebilecekler mi? Bana 2. seçenek daha yakın görünüyor şimdilik. Buyrun yeni şarkı Get On Your Boots.

indir

Etti 2. Eh Blogger.

Hiç yorum yok: