20 Aralık 2008 Cumartesi

Çalıntı rönesans

Blogda çok sık döngüye girmek istemiyorum bazen, o yüzden bazen önemli olayları bile atlayasım geliyor. Arşive bakınca en az 5-6 Coldplay haberi var ve onların malzemeleri sayesinde ayrı bir blog döndürülüp, her gün bir Coldplay postu atılabilir. Viva La Vida'ydı, Prospekt's March'tı, dağılmalarıydı derken bu sefer konumuz Coldplay'in esinlenmeleri, belki de çalıntıları.

Geçen haftanın başında başlayan bu çalıntı haberleri gitgide çoğalınca medyanın ilgisini baya üzerinde topladı. Türkiye'de de Cem Yılmaz'a her filminden sonra çalıntı iddiaları yükseltilir ama Cem Yılmaz Türkiye'de sevilen insanlar sırasında ilk 5e rahat girebileceği için iddialar terslenir, ciddiye alınmaz ya da görmezden gelinir.

Coldplay için de pek farklı olmadı aslında; hafta başında debut albümünü geçen sene çıkarmış genç bir şarkıcı Viva La Vida'nın kendi şarkısından çalıntı olduğunu iddia edip kendi şarkısını medyaya vermişti. Tahmin edeceğiniz üzere pek de fazla ciddiye alınmadı olay. Olaydan iki gün sonra bu sefer Joe Satriani Viva La Vida'nın 2004 orijinli şarkısı If I Could Fly şarkısından çalıntı olduğunu iddia edip Coldplay'e dava açtı. Söz konusu usta bir şarkı yazarı olunca baya ses getirdi bu olay ve gözler Chris Martin'e çevrildi. Onun yanıtı netti; Viva La Vida kendi şarkımdır, başka bir şarkıdan alınmamıştır. İşin garip tarafı bu olayın dumanı soğumadan Coldplay cephesinden yeni bir haber yükseldi; Chris Martin bu hafta verdiği röportajda Parachutes albümündeki Shiver şarkısının Jeff Buckley'den direkt araklama olduğunu söyledi ve ekledi; Gençken Jeff'e adeta tapıyorduk, ondan bir şeyi kopyalamazsak ölecektik.

Ne hoş değil mi? Bir haftada üç çalıntı konusu ve üçünde de Coldplay damgası. Chris Martin seneye grubu dağıtacaklarını açıkladığında daha fazlasının ortaya çıkacağından mı korkuyordu yoksa? Bekleyip göreceğiz..

6 yorum:

guccilittlepiggy dedi ki...

If i could fly'ı tekrar dinledim bu yazıyı okuyunca. Sanırım müzik kulağım o kadar gelişmemiş olacak ki, çok ciddi bir çalıntı iddiası ortaya atacak kadar benzerlik hissedemedim ben. Hayırlısı.

Bellamy. dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=CMcjXo8ZuqE

50. saniye civarında başlayan solo viva la vida'nın vokallerine benziyo baya bence.. bi de bi şarkının çalıntı kabul edebilmesi için belli bi sınırı aşması lazım diye bi kural var.. bakalım dava ne olacak..

Barizzio dedi ki...

Tartışma davanın sonucundan bağımsız ilerlemeli bence.
Müzik var olduğundan bu yana esinlenme vardı, sadece boyutu farklılık gösterdi; söz konusu vakada da "arak" boyutuna ulaştı. Chris ve grubu son derece kaliteli bi kadrodur, yapmazlar dedik ama, haklısın gibi görünüyor..

İbibiklibilibili dedi ki...

Mazhar Alanson mu demişti "7 tane notayla kaç değişik şarkı yapabilirsiniz ki?" diye :)

Sonuçta Mor ve Ötesi - Bir derdim var ve Amorphis - The way benzerliği kadar anlamsız şarkının çalıntı olup olmadığını tartışmak. Bu derece ayrıntısına girince müzikten keyif alamıyorum, bırakıyorum benzeyen benzesin.

Bellamy. dedi ki...

serdar ortaç demişti sanırım ahaha :)

İbibiklibilibili dedi ki...

hadi ya :o) yanlış referans aldım o zaman.

herneyse sonuçta müzik öyle çok parça pinçik incelendiğinde keyfi kaçıyor. Demek istediğim o.