5 Aralık 2009 Cumartesi

Acoustic '07


Bedava download pis bişey, kaka bişey bunda hepimiz hemfikiriz sanırım. Büyük ülkelerde sanatçılar eserlerinin indirilmesiyle çok büyük maddi kayba uğramıyor belki, bir grup sadece ülkemize gelmek için 2 milyon öro alıyorsa uğradığı kayba sokayım bi yandan afedersiniz. Yine de adamlar yeniliğe açık oldukları ve maddi durumları elverdiği için iTunes Store'u, Amazon'u çatır çutur kullanıyorlar satın almak için.

Açıkça söyleyim ki bugün Türkiye'de maddi özgürlüğünü eline almamış kişiler annesinden babasından kredi kartı numarasını çok kolay alamazlar. Maddi sıkıntı olmasa bile geleneksel anne baba kafası kredi kartını internette kullanmaktan çekinir ama 1 milyarlık telefonu oğluna kızına dükkandan almaktan çekinmez. Çünkü bilirler ki bir sorun çıkarsa muhattap alacakları birileri var. Bunun internet hukuku var, cartı var curtu var diye kendinizi kandırmayın. Bunu söyleyebilen kısım gözü açık insanların oluşturduğu kısımdır ve bu ülkede Akp diye bir parti %50'ye yakın oy alıyorsa gözü açık kısım bit kadardır. Hala albüm satışlarında en çok Serdar Ortaç, Demet Akalın satılıyorsa bunun sebebi de albüm alan kısmın sadece geleneksel kafalılar olmasındandır. Gençlerin alış kapasitesi bir yere kadar, buna çözüm üretmek de çok konuşan ama iş yapmaya gelince hiç bir şey yapmayan müzisyen ve firmalara kalıyor.

Yine de verdiğim download linklerinde de Türkçe müzik olmamasına dikkat ediyorum. Hatta cd arşivime son 3-4 yılda eklenen cd'lerin neredeyse hepsi Türkçe. Yabancı müziği internette bulmak çocuk oyuncağı gibi bir şey olsa da buna da önlemler almaya başladılar bir yandan. Örneğin Mininova ve İsohunt torrent siteleri gümbürtüye gitti 1 haftada. Peer to peer'i önlemek sandıkları kadar kolay olmayabilir yine de, torrent dağıtıcıları hala Twitter üzerinden çalışıo harıl harıl. Matt Bellamy insanların yaptığı download'a göre belli bir vergi alınsın ve bu müzisyenlere dağıtılsın diye bir çağrı yapmıştı önceki aylarda. Tam çözümü kırılamayacak (?) yeni bir format üretip yeni cd'lerde uygulamak olabilir ama crackçi arkadaşlar bununla uğraşan arkadaşlardan çabuk kırarlar o formatı da sanırım.

Neyse bakalım, Mininova canlıyken son bişey kurtarmıştım, 2007'nin en güzel akustik şarkılarından bir compilation. Şarkı listesi aşağıdaki fotoda var. Kafanıza uyarsa :)

Cd1 Download / Cd2 Download


3 yorum:

citizen_demented dedi ki...

güzel yazmışsın. zamanında matt'in dediği benim de ilgimi çekmişti ama onu da kırarlar be oğlum :D

elanor pinti dedi ki...

mininova ve İsohunt gitti mi,omege =O

Bellamy. dedi ki...

illegal torrentler gümledi 2 sitede. oralardan hayır yok artık :/ extratorrent ve kickasstorrents takip alanımda.